a bit of history

Filthy Horse is een folk-rock band. Ze spelen folknummers in een rockjasje en rocknummers met een folkrandje aan.

Het programma bestaat grotendeels uit eigen nummers. Die worden aangevuld met een aantal folkrockpunk covers (shipping up to boston, barrels of whiskey,…) en eigen versies van traditionals (wild rover, dirty old town,…)

De groep is te boeken voor zowel akoestische als elektrische sets, al dan niet samen met de huur van een PA. Voor grotere evenementen kan de band aangevuld worden met een driemans blazersectie.

the early days

Francis Van den Broeck start op zijn vijftiende met het componeren van eigen muziek. De nummers sluiten aan bij toegankelijke punkrock en worden gebracht in verschillende talen. De band heet eerst ‘Different Languages’ maar brengt later onder de naam ‘Naked & Famous’ een eerste CD uit: ‘Crazy People’. Deze jonge band wint o.a. twee rockrally’s en mag voorprogramma’s verzorgen op festivals en concerten van The Scabs, Clouseau, Ann Clark, Gorki en Dog Eat Dog.

Na enkele jaren van muzikaal plezier stopt deze band. Tussentijds ontstaat ook de band ‘Jenny’s Enemy’ samen met Peter Van den Broeck. Deze zet het vorige werk nog even verder. ‘Blauw’ is een nevenproject van Francis, Peter en Jan Ost. Het is een kleinkunstproject dat twee jaar zal duren. Francis brengt vervolgens onder eigen naam een nieuw Nederlandstalig album ‘Onderhuids’ uit. Een verhaal dat op subtiele wijze vertelt over (verloren) vriendschappen in de meest moeilijke tijden. Ook brengt hij onder dezelfde naam nog twee singles uit: ‘Tears of the sun’ en ‘Roots’. Dit laatste wordt mee opgenomen in het repertoire van een nieuwe band met eigen songs en covers: ‘Filthy 4’. Door drukke persoonlijke agenda’s houdt deze band na een vijftal jaar op te bestaan.

Ontstaan Filthy Horse

De goesting om eigen songs te blijven maken blijft echter bestaan. Francis besluit samen met Peter en youngster Dries Verhelst een nieuwe band op te richten die zich voornamelijk richt op eigen songs, aangevuld met enkele bewerkte covers. Het idee om rocknummers met een folkjasje te brengen stamt al van de beginperiode. Francis is namelijk liefhebber van dit genre, vooral van de band ‘The Pogues’. Deze invloeden zijn dan ook duidelijk merkbaar in het album ‘War & Beer’ dat ze begin 2019 lanceren.

Om de nummers de juiste saus mee te geven wordt eerst violist Mathias Bynens aangetrokken. Die moet helaas omwille van zijn werk naar Munchen verhuizen. Zijn plaats wordt ingenomen door de even sympathieke Yves De Waele, bekend van ‘Sons of Sirius’. Het gezelschap wordt zelfs internationaal wanneer de geweldige Nederlandse accordeonist Wouter ‘Little boy’ Verhelst aansluit. Deze laatste speelt en verzorgt ook de vocals bij ‘The Blue Clay’ en ‘Little Boy & Nightingale’.  De band ‘Filthy Horse’ is geboren! Ilse Van Dooren, bekend als ‘Nightingale’ vervoegt het vijftal om de backing vocals op het album te verzorgen.

Bij de voorstelling van de CD krijgen ze ondersteuning van drie blazers: Kris WIllocx op trompet, Christophe Claessens op bariton sax en Pelle Van den Broeck op trombone. Dit bevalt Christophe en Kris wel en de twee blijven plakken bij de groep.

Later sluit ook Davy Van Kerschaver aan. Davy was daarvoor actief met Monkey and the Folks maar vindt best zijn gading in de meer punky en rocky folk van de Horsemen.

Momenteel treden de Horsemen aan met zijn achten:

band francis peter dries yves wouter davy kris christophe