War & Beer

Na 1 jaar brengt Filthy Horse hun eerste album/CD uit. Over de titel “War & Beer” kan iedereen zelf interpreteren of fantaseren. Naar eigen zeggen is de titel gekozen na het bekijken van een foto waarop soldaten poseren met potten bier in de handen. Dit inspireert Francis tot het schrijven van enkele songs.

War & Beer

Maar er is meer aan de hand. Francis schrijft steeds naar eigen beleving en gevoel maar zoekt ook in zijn teksten ook aansluiting bij de actualiteit. De nummers zijn vrij uiteenlopend en durven duidelijk buiten de ‘folklijntjes’ lopen. Dit is nu eenmaal de schrijfstijl van de auteur/componist. Op het album “War & Beer” staan 10 uiteenlopende songs.

Póg mo Thòin [pog ma hon] (Gaelic voor ‘kus mijn…’ vandaar de naam ‘The Pogues’)

Folksong met duidelijke gipsy invloeden . Het is een regelrechte ode aan bovenvermelde band. Het eerste nummer op het album is tevens de afsluiter op concerten en komt vooral live tot zijn recht.

(Together) To the sea

Een nummer met Spaanse invloeden vertelt het verhaal over eeuwige kameraadschap. De punkrock periode van vroeger en de folkperiode van nu kruisen hier elkaar niet voor niets…

Battle of Gallipoli

Dit nummer over WO1 maakt een sprong naar het heden en hekelt bepaalde toestanden die wonderwel lijken op de gebeurtenissen van 100 jaar geleden… Dit soort schrijven is als een rode draad in veel van de songs.

Fields of Flanders

In dit nummer wordt de nutteloze slag van ‘Hill 60’ bij Zillebeke beschreven. We horen naast folk zelfs new wave invloeden met dank aan de backing vocals van Ilse.

Heal

Francis schrijft ten dele ook autobiografisch. In dit nummer wil hij een hart onder de riem steken voor mensen die niet alleen fysisch maar vooral ook psychisch moeten lijden.

Let’s have a beer

Een oude baslijn uit een eerdere periode is hier vanonder het stof gehaald. Ook de invloed van Neil Young wordt hier bezongen. Het nummer is eenvoudig en kort. De boodschap is simpel: hef het glas met en op elkaar!

The lie

Na het bekijken van een serie over Vietnam op Canvas ontstond het idee voor dit nummer. De link met het heden was helemaal niet moeilijk. Er moest eigenlijk niets aan de tekst worden veranderd. In dit nummer zijn 70’s invloeden te horen.

A Sinner’s tattoo

Helden bestaan niet’..of toch? In elke situatie staan mensen recht om anderen te helpen op gevaar van eigen leven: uit vrijheidsbesef, rechtvaardigheidsgevoel, om te dromen van een betere wereld…

A story of a Belgian ale

Een levensverhaal van ‘kop tot staart’ met als rode draad een constante in ons bestaan: bier!

The street

Een nummer geschreven naar een personage uit de film  Trainspotting. Ook hier zit er wel iets autobiografisch in het nummer.

Release date: 9 January 2019